I delstaten Tennesse i sydvästra USA var det inte ovanligt att ett gäng jordbruksarbetare samlades på en veranda med banjo, fiol och luta och sjöng några folkmusiklåtar innan de gick till vila efter en dag på fältet. De kunde också finna vederkvickelse i ett bad i en sjö, eller en jakttur i en skog där det fanns mycket villebråd. På denna tid rådde det knapphet på industriellt tillverkade varor på landsbygden. Varje trasa togs till vara och allting återanvändes. Dolly Parton gick till skolan i en kappa som hennes mamma sytt av överblivna bitar. Eftersom hennes kappa inte följde modets svängningar gjorde den inte någon succé på skolgården, även om den var färgrik och skimrade som en diamant.

Unga hjärtan klarar sig alltid

För den som har planer att bosätta sig på landet ser läget ljust ut, särskilt om du kan tänka dig Norrlands inland. För samma pris som du betalar för en 1:a i Stockholms innerstad, får du en hel gård utanför Sollefteå. Om tillvaron blir för stillsam på landsbygden så kan du tack vare iGame app sitta med en fot i potatislandet, och den andra i Las Vegas på samma gång. Den nya tidens landsbygd går i racerfart. Det finns plats för både chanstagare och grovjobbare, t.o.m i en och samma person.

Globaliseringen ökar sårbarheten vid kriser

I USA hotas livsmedelsförsörjning vid krig på grund av att livsmedelshandeln domineras av stora multinationella företag. Självägande, starka bönder är ett minne blott, det är kartellerna som styr över priset, och eftersom marknaden är så monopoliserad så har bonden inte någon annanstans att gå med sin produkt. Många musiker har insett landsbygdens betydelse för kulturen och gjort sig till förespråkare för bönderna. Ett exempel är ”Farm Aid”, ett välgörenhetsprojekt med artister som Bob Dylan.

Maten går före studierna

I skolorna i Helsingborg får skoleleverna ledigt när tiden för potatisskörden är inne. ”Vi kan inte låta potatisen ruttna i jorden bara för att barnen ska lära sig logaritmer och algebra”, säger de kloka bönderna. Traditionen på landet är att alla i familjen har ett ansvar för försörjningen. Bli inte förvånad över att se en bondunge med skitiga stövlar stå i kiosken och betala med hundralappar. Stadsbarnen får veckopeng, medans landsbygdens ungdomar har pengar som de själva jobbat ihop.

Du kan aldrig fly från dina rötter

Sveriges legendariska statsminister Torbjörn Fälldin kom från Ramvik i Ångermanland och var en stor vän av glesbygden. Dolly Parton som växte upp i Locus Ridge, Tennesse, sjunger sånger som också är en påminnelse av var vi alla kommer ifrån. Countrymusiken står som ett par stora gummistövlar i den populärmusikaliska myllan och vägrar flytta på sig. Om du släktforskar några generationer tillbaka så förstår du varför. Nästan alla härstammar vi från dem som brukade jorden, innan industrialiseringen gav människor chansen att pröva lyckan i staden.